Hvor ligger min landsbyklynge?
MiN Landsbyklynge ligger midt i Norddjurs Kommune og aftegner i sin form en stor, fri fugl som svæver roligt henover os: Næbet stikker op ved Bønnerup Havn, og vingerne favner klyngens største byer: Fjellerup, Stenvad, Ramten, Ørum, Glesborg og Gjerrild og flere mindre landsbyer og tyndtbefolkede landområder. I alt er vi ca. 6.200 borgere og ejerne af ca. 2.500 sommerhuse.
Landsbyklyngen har et klyngekontor i sidebygningen på Mosebruget i et kontorfællesskab, hvor små selvstændige, frie iværksættere, pendlere og frivillige arbejder side om side. Det er hér, du kan mødes med din projektgruppe – der er borde, tavler og kaffemaskine til fri afbenyttelse.
Vi bor småt, men vil også bo godt
Vi bor i små landsbyer i et tyndt befolket område. Vi har alle brug for gode institutioner og mødesteder, vi har alle brug for nære venner, gode fællesskaber og et levende lokalsamfund. Vi har alle brug for gode fritids- og udfoldelsesmuligheder, og vi har alle brug for at kunne komme rundt i og til og fra vores område.
Meget af det, vi har brug for, er vi fælles om at være udfordrede på. Hvis vi skal vende udviklingen i landsbyerne og i vores Midte, må vi løfte blikket mod hinanden. Vi må samarbejde i højere grad, end vi har tradition for. Der er det ”lille” landsbyfællesskab, og så er der det ”store” klyngefællesskab. Hvad kan vi gøre sammen for vores egn? Hvad kan vi gøre for at alle landsbyer og landområder er dejlige steder at bo, for at vores levevilkår ikke forringes, og for at nye folk kommer til, så vi er flere til at løfte vores område?
Det er dét, vi finder ud af, når vi mødes. Det er vores idéer, der kommer til at definere området fremover. Det er vores kræfter, der skal sættes i spil nu.
Hvordan er vi organiseret?
I sommeren 2020 valgte initiativgruppen til MiN Landsbyklynge at danne en forening for at formalisere samarbejdet med det kommunale system og have mulighed for at søge fondsmidler.
Bestyrelsen varetager den løbende ledelse af MiN Landsbyklynge. Bestyrelsens rolle er at:
- Skabe gode rammer for borgerdrevet udviklingsarbejde Midt i Norddjurs
- Styrke samarbejdet/samskabelsen med Norddjurs Kommunes forvaltning
- At understøtte øget samarbejde på tværs af landsbyer og på tværs af interesser
- At være talerør og samskabende aktør i et politiske system
Det er vigtigt, at bestyrelsesmedlemmerne samlet set besidder de kompetencer, der er brug for, og at de er med på at afsætte en del tid til arbejdet. Det er en omfattende post.
Fællesrådet er det koordinerende råd, som forventes at mødes en gang årligt og deler viden om livet i landsbyerne. De koordinerer også vigtige arrangementer, og der tales om de fælles udfordringer/indsatser/projekter, man vil samles om på tværs af landsbyerne. Deltagerne i landsbyrådet er ansvarlige for at rapportere til deres landsbybagland. Gruppen kan udvides med flere aktører.
Hvad er formålet med MiN Landsbyklynge?
Formålet med Landsbyklyngen er at samle borgere, landsbyer, foreninger, virksomheder, institutioner og andre interesserede i Midten af Norddjurs. Vi skal stå sammen for at sikre en stærk Midte, som blomstrer af liv, glæde og foretagsomhed – også for de generationer, der kommer efter os.
Landsbyklyngens udgangspunkt er, at ingen landsbyer har eller kan alt, men sammen kan vi meget, og tilsammen har vi meget mere at byde på. Vores område er unikt, og alle vores landsbyer er unikke på forskellig vis. Tilsammen giver det en skøn mangfoldighed og rige muligheder.
Vi er vant til og gode til at kæmpe for vores landsbyer. Hvis vi i højere grad kæmper for hinanden og for hele vores samlede område, skaber vi de bedste muligheder for Midten som et godt sted at bo og være.
Med Landsbyklyngen vil vi udvikle et bæredygtigt, sammenhængende og levende lokalsamfund.
Vision
VI ER TIL PÅ DEN LANGE BANE
De løsninger og indsatser, vi arbejder med i Landsbyklyngen skal være bæredygtige. Ikke bare tænkt som holdbare, men også tænkt som bæredygtige løsninger, der sikrer gode levevilkår for alle i Landsbyklyngen både i dag og i fremtiden.
Vi arbejder med udgangspunkt i FN’s definition af bæredygtighed: ”Bæredygtighed er udvikling, som opfylder nutidens behov, uden at bringe fremtidens muligheder for at opfylde deres behov i fare.”
Målet er, at bæredygtighed og verdensmål bliver et helt naturligt fokus i Landsbyklyngens udviklingsarbejde og i de konkrete projekter.
Bæredygtighed opdeles som oftest i tre overordnede kategorier:
- Miljømæssig bæredygtighed handler fx om at skære ned på CO2, mindske affald, genbruge, nedsætte forbrug og skabe gode vilkår for natur og biodiversitet.
- Social bæredygtighed handler f.eks. om fællesskaber, livskvalitet, mødesteder og alternative boformer.
- Økonomisk bæredygtighed handler f.eks. om at handle lokalt og at indgå i økonomiske fællesskaber som f.eks. kooperativer og bytteøkonomi.
Verdensmål er vores mål
Bæredygtighed er en meget stor paraply at arbejde med, og for at gøre bæredygtighedsbegrebet mere håndgribeligt, har vi brudt det ned i mindre bidder, bl.a. ved at arbejde med de af FN’s 17 verdensmål, som passer med vores vision.
Vores forskellige indsatsområder er derfor:
- Attraktive og socialt bæredygtige landsbyer
- Lokal identitet og fællesskab på tværs
- Nye bo- og livsformer
- En holdbar skoleløsning
- Et godt børneliv og en særlig ungdomsindsats
- En endnu grønnere og mere klimavenlig Midte
- Erhvervslivet i og for Midten
- Fremtidige bæredygtige mobilitetsløsninger
- Kreativitet og kultur der rykker
- Målrettet arbejde med bosætning
- Synliggørelse af Landsbyklyngen
Hvordan startede det hele?
VI HAR VÆRET I ARBEJDSTØJET LÆNGE
Arbejdet med Landsbyklyngen startede tilbage i 2016, hvor en gruppe borgere fra Fjellerup, Bønnerup, Gjerrild, Glesborg, Ørum og Stenvad arbejdede sammen om at komme med i den landsdækkende kampagne ”Landsbyklynger” støttet af DGI, Realdania og Lokale og Anlægsfonden.
Gruppen af borgere var alle bekymrede for de mange udkantsproblematikker, der kendetegner vores område. Og de var enige om, at vi ved fælles hjælp kan gøre meget for at redde vores område. At komme med i DGI´s Landsbyklynge-kampagne kunne være et godt skridt på vejen.
Gruppen lavede en ansøgning, og det lykkedes til fælles glæde og med støtte fra Norddjurs Kommune at komme med i kampagnen. Gruppen fandt dog meget hurtigt ud af, at det ikke er nemt at etablere en landsbyklynge.
Tværtimod er det meget komplekst og indviklet, og det tager tid. Bare det at forklare, hvad det går ud på, er i sig selv en stor udfordring. Der vil også altid herske en vis modstand mod forandring og en traditionen for kun at ville kæmpe for sin egen landsby. Heller ikke alle dele af forvaltningen var lige begejstrede for den nye type af tættere samarbejde, hvor vi i højere beder om at blive set, hørt og gjort brug af som civilsamfund.
Kortlægning og strategiplan
Initiativgruppen har indtil nu kortlagt klyngen, udarbejdet en strategiplan og arbejdet på at styrke samarbejdet med forvaltningen og hele det politiske system. Derudover har gruppen igangsat og støttet konkrete projekter til glæde for hele klyngen.
Løbende har der været små og større konkrete projekter som fx ”Gækkebrevsudstilling med lokale kunstnere”, ”Sysler og samvær”, ”Kontorfællesskab og klyngekontor”, ”Blomstrende landsbyer” og ikke mindst ”Det Maritime Hus i Bønnerup”.
Nu skal alle med
Det landsbyklyngefrø, vi har sået, er begyndt at spire og sprede sit rodnet. Vi oplever, at der lokalt bliver stadig større forståelse for, at der ikke behøver at være en konflikt mellem både at ville sin landsby og sit område. Og der bliver stadig større tillid og vilje til samarbejde og udvikling på tværs af landsbyer.
Fremadrettet er der stadig mange opgaver, der skal løftes, og strategiplanen er med til at folde dem ud. Hvad vi når, og hvor langt vi kommer, afhænger i høj grad af vores lokale indsats. MiN Landsbyklynge bliver det, vi gør den til.
MiN Landsbyklynge – politisk set
SAMARBEJDE MED NORDDJURS KOMMUNE
MiN Landsbyklynges bestyrelse arbejder for en styrket politisk opmærksomhed og økonomisk prioritering af Midten. Bestyrelsen er derfor i tæt dialog med politikere, lokale aktører og forvaltningen.
Mange af vores lokale udfordringer er så komplekse, at de skal belyses og løses på tværs af interesser og aktører. Og de skal løses med det langsigtede mål og den varige forandring for øje. Jo mere vi deler viden og kompetencer, jo mere vi lytter til hinanden og handler sammen, jo bedre bruger vi kræfterne – og jo bedre bliver de endelige beslutninger.
Vores arbejde har båret frugt
MiN Landsbyklynge bliver i stigende grad set som en vigtig samarbejdspartner i arbejdet med lokale løsninger og kommunal udvikling. Politisk har man fået øjnene op for vigtigheden af at understøtte de mange frivillige og ”kampen” for ”Livet i Midten”. Bl.a. er der stor politisk opbakning til to af klyngens projekter ”Nyt liv i Tørvefabrikken” og ”Det Maritime Hus”. Og i efteråret 2020 er der afsat midler til at styrke arbejdet med kommunikation og bosætning i klyngen.
Vores tanker om fremtidens liv og sammenhæng i Midten hænger rigtig godt sammen med de nye kommunale udviklingstanker og det kommunale fokus på mobilisering af lokale kræfter.
Følg med
Du kan løbende følge med Midt i Nordjurs’ aktiviteter på facebook.